Time

Time

  1. What do we call the duration of 9, 192, 631, 770 cycles of the radiation from the transition between two hyperfine levels n the ground state of caesium -133? Answer:   A second

  2. What do we call the time between successive transits of the Sun

    IMG_0304
    Hands’ cat, Lucy

    across an observer’s meridian? Answer: apparent solar day

  3. What do we call 86, 164 seconds or the time between two successive transits of a fixed star across the meridian? Answer: sidereal day

  4. Now, the vernal equinox (point where the Sun moves from south of the celestial equator to north each year,) about March 21, is in the constellation Pisces. Because of precession (Earths wobble)the Vernal equinox was in what constellation 3,000 years ago? Answer: Aries (Taurus 4,500 years ago, Gemini 7,500 years ago)

  5. Taking precession into account, to one one-hundredth of a day, how long is our tropical year? Answer: 365.24 days

  6. What calendar, introduced in 46 B.C.E. had a leap day added every fourth year? Answer: Julian calendar

  7. map Equinox Western Hemisphere
    vernal equinox

    What calendar, introduced in 1582, established March 21 as the date of the Vernal Equinox ? Answer: Gregorian calendar.(no leap year in century years unless the year is divisible by 400)

  8. What system of measuring time counts now as day 2, 458, 119? Answer: Julian Date

  9. In Einstein’s models, if one is moving faster in space than an observer, what happens to the passage of time with respect to the observer? Answer: time slows

  10. To the nearest year, how many years have humans been continuously present in space? Answer: 17 years, 57 days


One thought on “Time

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s